uaruen

ПАТ "УКРАЇНСЬКИЙ ЗОНАЛЬНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ І ПРОЕКТНИЙ ІНСТИТУТ ПО ЦИВІЛЬНОМУ БУДІВНИЦТВУ"


Масовий енергозберігаючий житловий будинок

МАСОВИЙ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИЙ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК

Згідно з Указом Президента України "Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом" і на замовлення Міністерства регіонального розвитку та будівництва України в 2009 р. КиївЗНДІЕП розробив архітектурно-будівельну частину проекту-еталону доступного житла. Проект-еталон сформований на основі пропозицій, викладених у роботі за договором з Мінрегіонбудом України "Номенклатура економічних проектів житлових будинків: доступного і соціального житла". Житловий будинок запроектовано багатоповерховим, багатоквартирним з однією сходово-ліфтовою клітиною як будинок-представник згідно містобудівним і архітектурно-планувальним рішенням, притаманним доступному житлу та вимогами ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення" з урахуванням зміни № 1 2007-2008 рр.

План типового поверху

На типовому поверсі будинку передбачено 8 квартир. Всі квартири сплановано за принципом функціонального зонування, що дає змогу зробити їх більш компактними. Кімнати квартир відокремлені від коридорів та між собою монолітними стінами та перегородками з легкобетонних блоків, вентиляція кухонь та санітарних вузлів виконана в вентиляційних блоках.

На першому поверсі запроектована вестибюльна група з кімнатою чергового і приміщеннями загального користування. Входи у вестибюльну групу та до нежитлових приміщень мають пандуси для людей з особливими потребами.

Конструктивні рішення мають забезпечувати можливість зведення будинку місцевими будівельними організаціями.

В проекті може бути передбачено застосування теплових насосів для забезпечення автономного опалення будинків за рахунок використання альтернативних джерел енергії. Результати роботи призначені для використання проектувальниками регіональних проектних організацій в процесі розроблення проектів будинків доступного житла.

На основі аналізу законодавчих та нормативних документів, вивчення досвіду проектування і будівництва доступного і соціального житла, аналізу проектної документації були виявлені основні характеристики проектів житлових будинків:
- тип будинку (секційні, у тому числі односекційні та багатосекційні, коридорні, галерейні);
- конструктивне рішення (несучі стіни з цегли; великопанельні та ін.);
- поверховість;
- кількість квартир і співвідношення однокімнатних, двокімнатних, трикім­натних, чотирикімнатних, п'ятикімнатних квартир у будинку;
- техніко-економічні показники.

Тип будинку стосовно його структури характеризується формуванням секційних і коридорних схем, а в сприятливих кліматичних умовах і галерейних. Для квартирних будинків доступного житла рекомендуються використання переважно секційних типів, для будинків соціального призначення – коридорних (галерейних). Житлові будинки, що складають Номенклатури, є в основному протяжними (багатосекційні, коридорні та ін.).

В секційних будинках розміщується від 4-х до 6-9-ти квартир на поверсі, у коридорних і галерейних можна розмістити набагато більше (від 8 до 12-18).

В номенклатурах секційних житлових будинків передбачені будинки меридіональної і широтної орієнтації, що дозволяє їх використання на різних земельних ділянках. Причому тут застосовуються різні типи секцій (рядові, торцеві) і вставки в них, що дозволяє отримати будинки різноманітної конфігурації.

Номенклатури проектів передбачають використання різних конструкцій. Тому як раніше, так і тепер за необхідних умов та регіональних можливостей індустріальної бази в будівництві доступного і соціального житла повинні використовуватися великопанельні серії, а також каркасні та монолітні конструкції із заповненням місцевими і енергоефективними будівельними матеріалами.

Поверховість житлових будинків приймається з урахуванням економічних міркувань та рівня комфортності помешкань.

У номенклатурах економічних проектів житлових будинків доступного і соці­ального житла передбачені типи житлових будинків без ліфтів та з ліфтами. 4-поверхові житлові будинки передбачені без ліфтів, а 9-ти і 16-поверхові – з ліфтами.

 

Основні техніко-економічні показники

ПРОЕКТ ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ ДЛЯ МОЛОДІ

План типового поверху

Запроектований 9-поверховий економічний житловий будинок на 224 мешканця з квартирами соціального призначення краще всього використовувати для молоді. Будинок коридорного типу з квартирами, що виходячи з умов інсоляції, мають бути орієнтовані на схід або захід, складається з 12 квартир на типовому поверсі (1-кімнатних – 10, 2-кімнатних – 2), 2-х квартир для багатодітних сімей, які розміщені на 1 поверсі з виходом безпосередньо назовні. Вестибюльна група та приміщення загального користування містяться на 1 поверсі з вбудованими нежитловими приміщеннями. У підвальному поверсі розміщуються технічні приміщення для підключення інженерних мереж. Технічне приміщення холодного горища розташоване над 9-м поверхом.

Односекційний житловий будинок коридорного типу з повздовжніми несучими стінами, однією сходовою клітиною типу СК1, з двома сходами С3 з обох боків освітленого коридору, має габаритні розміри в плані 41,4 м х 14,7 м. Входи до житлової частини будинку та до нежитлових приміщень і квартир 1 поверху мають відокремлені ґанки і пандуси для людей з особливими потребами. Вхід до житлової частини будинку передбачено через вестибюльну групу з кімнатою чергового. Входи до технічного поверху виконано по зовнішніх сходах, при цьому входи до технічних приміщень та приміщень для прокладання комунікацій відокремлені.

Всі квартири сплановано за принципом функціонального зонування, що дає змогу зробити їх більш компактними. В однокімнатних квартирах передбачено кухні-ніши площею 3,0 - 3,8 кв.м та суміщені санвузли, в двокімнатних квартирах кухні площею 6 - 9 кв.м та роздільні санвузол з ванною кімнатою. Кімнати квартир відокремлені від коридорів та між собою цегляними стінами та перегородками з легкобетонних блоків, вентиляція кухонь та санітарних вузлів виконана в вентиляційних блоках, в кухнях - нішах передбачається додаткова вентиляція.

Проект економічного житлового будинку розроблений з урахуванням останніх санітарно-гігієнічних вимог і може бути рекомендованим для подальшого використання в будівництві.

Основні техніко-економічні показники

В проекті може бути передбачено застосування теплових насосів для забезпечення автономного опалення будинків за рахунок використання альтернативних джерел енергії.

 

всі статті На головну