uaruen

ПАТ "УКРАЇНСЬКИЙ ЗОНАЛЬНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ І ПРОЕКТНИЙ ІНСТИТУТ ПО ЦИВІЛЬНОМУ БУДІВНИЦТВУ"


Регіональна програма будівництва масового житла

РЕГІОНАЛЬНА ПРОГРАМА БУДІВНИЦТВА МАСОВОГО ЖИТЛА Будівництво масового житла

Масове житло – призначене для забезпечення квартирами тих, що мають потребу.

Вимоги до житла:

Доступне житло – масове житло з мінімальним гідним стандартом, яке може бути викуплене тими, що мають потребу з невисоким, але достатнім рівнем доходів.

Соціальне житло - масове житло з мінімальним гідним стандартом, яке надається в оренду тим, що мають потребу та мають можливості для його викупу.

Мінімальний гідний стандарт проживання

Найменування показників Кількість житлових кімнат
1 2 3 4 5
Площа квартир, кв.м 30-40 48-58 60-70 74-85 92-98
К-ть людей, що проживають в квартирі, чол. 1 (2) 2 (3) 3 (4) 4 (5) 5 (6)
Загальна кімната, кв.м 15 17 17 17 18
Спальня на 1-го чол., кв.м - - 10 10 10
Спальня на 2-х чол., кв.м - 14 14 14 14
Робоча кімната або кабінет, кв.м - - - 10 10
Вітальня, кв.м 6 8 10 10 10
Кухня (кухня-ніша), кв.м 7 (4) 8 10 12 12
Санвузол, кв.м 4 3+1.5 3+1.5 3+1.5 3+1.5+1.5
Вбудовані шафи (кладова), кв.м 0.5 0.5-1.0 1.0-1.5 1.5-2.0 2.0-2.5
Літні приміщення (балкони, лоджії), кв.м 2.4 2.4 4.8 4.8 4.8
Наявність ліфтів + + + + +
Наявність СКС + + + + +
Сміттєпровід + + + + +
Телефонізація 1 абонентський прилад
Телебачення 2 при’єднувальних пристрої
Дротове радіомовлення В кожній кімнаті та кухні
Питоме теплоспоживання 0.2 ГДж/кв.м
Водозабезпечення + + + + +
Каналізація + + + + +
Потужність електроприладів*, кВт 4.5/9 4.8/9.5 5/10 5/10 5/10
Вартість 1 кв.м загальної площі квартири, грн. 5000 - 5500

* У чисельнику – для квартир з газовими плитами, в знаменнику – з електричними, потужністю 8.5 кВт. Потужність наведена на одну квартиру.

Регіональні проекти повторного застосування

Регіональні проекти повторного застосування – проекти для будівництва масового житла, засновані на використанні конкретної будівельної бази регіону з врахуванням демографічних, інженерно– і гірничогеологічних умов будівництва, кліматичних особливостей і т. п.

Обов'язковими вимогами до проектів повторного застосування є:

Прикладом енергоекономічного будинку може служити 6-поверховий житловий будинок, в повному об'ємі розроблений КиївЗНДІЕП, в якому для опалювання використовуються лише альтернативні види теплової енергії і до якого не потрібно підводити теплонесучі комунікації.

Використання проектів повторного використання дозволяє істотно скоротити витрати на проектні роботи.

Для розробки проектів рекомендується використовувати системний підхід, зокрема, може бути використана розроблена в КиївЗНДІЕП система "Універсал", що дозволяє проектувати різні по плануванню, блокуванню і поверховості житлові будинки для масового будівництва з використанням обмеженого набору планувальних вічок.

Проектування і будівництво масового житла пропонується здійснювати шляхом забудови мікрорайонів з відповідною інфраструктурою і науково обгрунтованою стратегією первинного обслуговування з врахуванням особливостей регіону. Проектування масового житла виконується, як правило, мікрорайонами.

Пілотний проект забудови мікрорайону виконується з метою:

Основні етапи програми:

  1. Створення органу і системи управління проектом.
  2. Розробка проектів повторного застосування.
  3. Розробка проекту детального планування мікрорайону з необхідною інфраструктурою.
  4. Визначення черговості і вартості будівництва.
  5. Вирішення питань землевідведення і створення інженерної інфраструктури.
  6. Вирішення питань фінансування проекту, в т.ч. за рахунок бюджету.
  7. Розробка робочої документації для будівництва.
  8. Будівництво мікрорайону.

Послідовність виконання:

  1. Розробка детальної програми робіт з урахуванням демографічної ситуації в регіоні, стану будівельної бази та інших регіональних особливостей з зазначенням вартості та термінів виконання програми і виконавців.
  2. Розробка методів і засобів управління програмою.
  3. Вирішення обсягів та способів фінансування.
  4. Виконання регіонального пілотного проекту.
  5. Аналіз результатів пілотного проекту (поетапно), узагальнення та широке обговорення отриманих результатів, поточне коригування за результатами обговорення.


Система "Універсал" для формування доступного житла.

В основі системи "Універсал" для формування доступного житла лежить блок-елементний метод проектування, який дозволяє отримати широкий спектр архітектурно-конструктивних рішень 2-25-поверхових великопанельних і збірно-монолітних житлових будинків, а також будинків з місцевих будівельних матеріалів на основі двох базових планувальних елементів (БПЕ) і двох додаткових планувальних елементів (ДПЕ) на єдиному укрупненому модулі 18 М = 180 см.

Універсальність системи може забезпечити підвищення об'ємів масового житлового будівництва, гнучкість забудови сучасних і історично сформованих територій селищ і міст з врахуванням регіональних традицій, природно кліматичних умов, існуючої будівельної бази та ін. Система дозволяє формувати блоковані і терасні житлові будинки, високощільну малоповерхову забудову, блок-секційні будинки різної поверховості і інтегровані архітектурні комплекси з вбудованими об'єктами культурно-побутового обслуговування населення.

Комбінація БПЕ і ДПЕ системи "Універсал" дає можливість формувати квартири, укрупнені планувальні елементи (УПЕ) і блок-секції. Рішення містобудівних завдань забезпечується компоновкою точкових житлових будинків номенклатури, лінійних і сітчастих житлових структур, які включають рядові, торцеві, кутові і променисті блок-секції. Деякі УПЕ системи організовані універсально зі зміною складу квартир. Наприклад, компоновка квартир 3-2, 3-3-2, 2-4 може змінюватися на 4-1, 3-4-1, 3-3.

Усі квартири системи, від однокімнатної до п'ятикімнатної, відповідають сучасним вимогам комфортності проживання. В квартирах передбачені загальні кімнати – 18-20 кв.м, спальні – 11-16 кв.м, кухні-їдальні – 9-15 кв.м, холи – 5-10 кв.м, а також роздільні санвузли, вбудовані шафи, засклені веранди, лоджії, балкони. Ряд квартир запроектовані в двох рівнях. Передбачені квартири з виходом на тераси – перекриття нижче розміщених поверхів житла.

Загальний вигляд 6-9 поверхової житлової забудови

Основні техніко-економічні показники

 

всі статті На головну